מאמר
קשר תלותי- איך יוצאים מזה?
תלות רגשית כשמה כן היא- הרגש שלי תלוי באדם אחר. אני שמח, עצוב, מאושר או מדוכא- הכל ביחס אליו. אם הוא דיבר איתי היום אני מרגיש טוב, אך אם הוא דיבר גם עם מישהו אחר אני מרגיש לא טוב. הרגשות שלי, הדעות שלי, המחשבות שלי מושפעים בחוזקה ממנו.
.
שבעה שלבים של התמודדות וצמיחה-
.
* השלב הראשון- זיהוי הקשר הבעייתי. לזהות שיש כאן קשר שעושה לי לא טוב. יש כאן קשר שמזיק לי. זהו שלב משמעותי ועיקרי שיעזור לנו אי”ה ליצור שינוי פנימי ביחס לאותה חברות. חיזוק ההבנה השכלית שהקשר הזה פשוט לא טוב בעבורי.
אמנם הרגשות החזקים יכול להקשות עלינו מלזהות שהקשר הזה אינו מועיל עבורנו, אך לכן צריך את ההתחזקות השכלית על מנת שיאפשר לנו לראות את המציאות בצורה נכונה ומדויקת.
הדרך הבסיסית ביותר לעשות זאת היא דרך ההקשבה הפנימית שלנו אל עצמנו. לעצור לרגע את מרוץ החיים ולשאול את עצמנו-
‘האם הקשר הזה מועיל לי? טוב לי? האם הקשר הזה תורם לי או חלילה פוגע בי? איך אני מרגיש בקשר הזה?’ ועוד. נשב עם עצמנו ונענה בכנות פנימית על השאלות הללו.
.
כמו כן ניתן להיעזר באדם אחר הקרוב אלינו, שרואה את הקשר הזה ממבט חיצוני ויכול לסייע לנו בהתבוננות על הקשר הזה ממקום חיצוני וניטרלי. אדם חיצוני יכול לסייע לנו להתבונן בנקודות השונות ממקום נקי וישר מתוך כך שהוא אינו מעורב בכך רגשית. המעורבות הרגשית שלנו לעומת זאת יכולה להקשות עלינו בתהליך הזיהוי.
.
בנוסף, אפשר לעשות לעצמנו רשימה של כל הנזקים שיש לנו בגלל הקשר הזה. את המצב רוח שמשתנה, את הרצונות שמושפעים ממנו, האכזבות, כאבי הלב ועוד- כדאי מאוד לחדד את ההבנה השכלית שזה לא טוב לנו ומתוך כך לחזק את הרצון להתרחקות.
.
.
* השלב השני - חיזוק הרצון לשינוי. לאחר שזיהינו שאנו נמצאים בתוך קשר שאינו בריא, זה השלב בו אנו צריכים בעז”ה לחזק ולחדד את הרצון שאיננו חפצים בקשר הזה. שאנו רוצים שינוי.
כלומר, לאחר שהבנו שאנו נמצאים בתוך קשר שאינו מועיל לנו, זה הזמן לחזק את רצון להתרחק. וזה לא תמיד קל.
לעיתים ישנו רצון ותקווה אחרת שאולי בכל זאת משהו בקשר הזה ישתנה. שהחברות תהיה מאוזנת יותר, שהיא תהיה ממקום שווה כוחות, שאני אחוש מוערך כפי שאני מעריך, ושפשוט יהיה לנו טוב יחד. וממילא קשה לרצות את הניתוק.
.
לשם כך אנו צריכים לחפש את הדרכים לחזק את הרצון.
נציע מספר דרכים לעשות זאת-
- כדאי לחשוב על הרווחים שיהיו לנו לאחר ניתוק הקשר, על התועלת שתהיה לנו מכך.
- כמו כן ניתן להזכיר לעצמנו בשנית את ההפסדים והקשיים שאנו מתמודדים עימם בעקבות הקשר.
- מומלץ לנסות ולראות את עצמנו בדמיוננו כאשר אנו מרגישים שמחים ושלווים- בלעדי אותו החבר.
- לדבר עם אנשים שכבר יצאו מקשר כזה ולקבל כוח ועידוד מהם.
- כמו כן, כדאי מאוד להיעזר באדם קרוב שיעודד, ילווה ויחזק אותנו במעשה הזה.
.
.
* השלב השלישי - להתחיל להשקיע בעצמנו, ליצור חיים משלנו.
בקשר תלותי לעיתים קרובות, הרבה מהחיים שלנו סובבים סביב אותו אדם. לכן, ננסה כעת לפתח לעצמנו עד כמה שניתן, חיים מלאים משל עצמנו.
ללכת לחוגים, לפתח תחביבים, לכתוב, לצייר, להתנדב וגם להשקיע בחברים אחרים. ליצור לעצמנו עולם עשיר שימלא אותנו וייתן לנו כוח של חיים פנימיים מלאים.
.
כל הדברים הללו (וכמובן שכל אחד יכול להוסיף לפי מה שמתאים לו) יכולים לסייע לנו בעז”ה ביצירת המרחק הנפשי (וגם הפיזי) מאותו חבר. ברגע שאנו נהיה עסוקים יותר, נחייה חיים מלאים יותר נצליח בקלות רבה יותר גם להשתחרר מהקשר הכובל, להתפתח ולשמוח.
.
.
* השלב הרביעי – ההתרחקות וההתמודדות עם החבר. מה אומרים לו עכשיו? מתרחקים ממנו? מתנתקים לגמרי? נראה שהתשובות הן אישיות מאוד. חשוב להתרחק, אך אצל כל אחד ההתרחקות מתבצעת בדרך שונה. יש אחד שרוצה (ולעיתים אף צריך) להתנתק לגמרי, יש אחר שמתרחק קצת, ויש אחר שרק יוצר ריחוק רגשי וממשיך כרגיל. מה שחשוב זה לעשות את הריחוק בצורה שהכי בריאה וטובה לנפש שלנו על מנת שנצליח להרגיש שהאושר והשמחה שלנו אינם תלויים בו.
.
לעיתים כדאי להסביר לו שאנו זקוקים למרחב, ולעיתים כדאי פשוט להתרחק בהדרגה מבלי לומר דבר. הכל תלוי במקרה האישי.
.
.
* השלב החמישי והחשוב מאוד - להיות מוכנים לפעם הבאה. בפעם הבאה שאנו מרגישים שאנו מתחילים להיכנס לקשר שכזה ננסה לזהות זאת מתחילה. אם אנחנו מתחילים לזהות את אותן התחושות שהיו לנו סימן שצריך לעשות שינוי. צריך לשמור יותר על עצמנו, לתפוס מרחק. ברגע שאנו מזהים שאותה חברות טובה משפיעה על רגשותינו בצורה מוגזמת, גורמת לנו לוותר בצורה קיצונית, זה איתות שמזהיר אותנו ליצור שינוי מיידי.
.
אך איך מונעים או מצמצמים את האפשרות שזה בכלל יקרה לנו שוב?
.
אמרנו שאחת מהסיבות העיקריות לקשר התלותי זה הרצון להרגיש מיוחדים, והצורך באהבה. מתוך כך מוטלת עלינו משימה חשובה- אנו צריכים לחפש את הדרכים בהם נוכל להעניק לעצמנו את ההרגשה הזו.
.
אנו צריכים לשנן לעצמנו שה’ ברא אותנו בעלי נשמה ייחודית, נשמה גדולה ואהובה בכל מצב בלי קשר לשום אדם. כדאי גם לחשוב ולהתעמק בכוחות שה’ נתן לנו, ביכולות ובכישרונות.
.
ננסה לעשות דברים שגורמים לנו להרגיש טוב, נתבונן בשמש בשמיים ונחשוב על איך שה’ אוהב אותנו. נחזק את תחושת האהבה והייחודיות העצמית שלנו. ככל שתחושת האהבה הפנימית, תחושת הייחודיות העצמית תהיה יותר חזקה כך נפחית את הסיכוי שנכנס שוב לקשר תלותי.
.
.
* השלב השישי - חיזוק האמונה שהכל מתנהל לטובה ומכל דבר אנו צומחים וגדלים.
חשוב ליזכור כי רגשות אשמה לא עוזרים לנו לצאת מזה. ברגע שאנו מתחילים לכעוס על עצמנו על איך שבכלל נכנסנו לקשר שכזה, ואיך לא שמנו לב, וכדומה, אנו רק מגבירים את התסכול ומקטינים את אפשרות השינוי. מטרתנו היא לחזק את האמונה והביטחון שגם זה היה מאת ה’ ומתוך כך נצמח ונגדל עוד יותר!! מהניסיון הזה נתפתח, ונתבגר! כל דבר הוא לטובה וגם הקשר הזה ביגר אותנו ולימד אותנו דברים חשובים, גם זה היה לטובה!
.
אפשר לרשום לעצמנו את כל הדברים שלמדנו מתוך הקשר הזה, מה גילינו על עצמנו, אילו לקחים לחיים הפקנו ועוד.
.
.
* השלב השביעי - (שהוא בעצם ההקדמה לכל השלבים) התפילה. להתפלל לה’ שיעזור לנו לצאת מזה בקלות ובשמחה. להתפלל לה’ בכל שלב ושלב שייתן לנו כוח! כוח להשליט את השכל על הלב, כוח להגביר את הרצון, כוח ליצור חיים משל עצמנו, כוח לפתח את האהבה העצמית, כוח של אמונה, שמחה, וישועה שלמה! אין כמו התפילה שיכולה לעזור לנו, לחזק ולעודד אותנו לאורך הדרך.
.
.
יהי רצון שנזכה להרגיש ייחודים ואהובים מבפנים ומתוך כך לא נהיה תלויים באישורים חיצונים של אחרים, וכך נצליח ליצור חבריות בריאות טובות ומועילות!
מאמרים קשורים
About אודליה מימון
תגובות
תגובות
2 ביוני 2022 at 18:57
ואוו איזה כתבה חכמה איזה טוב שיש כאלו אנשים שמבינים אותי וזה פשוט שיקף לי את כל מה שאני עוברת כרגע רק למלא את החסר זה קשה קצת כי עדין אותה אחת בראש שלי למרות כל מה שאני מנסה להסיח את הדעת אבל ה יעזור עוזר תמיד…….
ועוד משהו קטן ממני תמיד יש לנו ממי לבקש אם קשה או מאכזב ה כל יכול ואין עוד מלבדו……
ה” הפסיכולוג הכי טוב הרופא הכי גדול ורק לבקש ממנו!!!
תודה ענקיח על הכתבה מאלפתתתתתת וממליצה לכל אחת
29 בספטמבר 2021 at 15:36
ווואו, אני נמצאת בקשר תלותי בשלבי יציאה מימנו ופשוט אחד לאחד ומתוך אמונה גדולה בה’, שאני חושבת שבלעדיו אי אפשר לצאת מקשר כזה קשה ומורכב, באמת תקופה קשה מאוד נפשית שצריך בה וביציאה מימנה המון כח! תודה לך!! זה כל כך חשוב בשבילי!!!
25 במרץ 2021 at 13:18
מנוסח יפה וברור.
תוספת האמונה במאמר הוסיפה מאד!!!
הצלחה בהמשך…
23 בנובמבר 2020 at 4:29
חיפשתי תשובות לשאלות בספרי הפסיכולוגיה. מדהים לראות איך שילבת פה עם יהדות ואהבת השם ברמה הכי פשוטה. אין עלייך
4 במאי 2015 at 11:53
היית שליחה טובה מה’ יתברך