מאמר

חברים טובים- הדרך לחיים בריאים!
לפני מספר שנים עברתי לגור במקום חדש. אני זוכרת את תחושה הבדידות שמילאה אותי על כך שאני לא מכירה אף אחת, ואין לי חברות כלל. כיוון שזו הייתה ההרגשה, גם לא היה לי חשק לצאת החוצה, לפגוש אנשים, ולהכיר מעט. בכל פעם שהתלבטתי אם לצאת עלתה בי המחשבה “הרי ממילא את לא מכירה אף אחת בחוץ, אז עדיף כבר להישאר בבית…”.
אני זוכרת אחר הצהרים אחד שדפקה אצלי שכנה והציעה לי לצאת החוצה, לגינה הקרובה. השכנה, שכבר הספיקה להכיר אותי מעט הוסיפה ואמרה בחיוך: “אם תמשיכי להיות ספונה בביתך, אם לא תצאי החוצה, גם לא יהיו לך חברות…“.
המשפט הזה מהדהד אצלי באוזן ובלב כבר שנים רבות. הרבה אנשים היו חפצים לזכות בחברים טובים אמתיים. כמו שכתב קהלת: “טוֹבִים הַשְּׁנַיִם מִן הָאֶחָד אֲשֶׁר יֵשׁ לָהֶם שָׂכָר טוֹב בַּעֲמָלָם. כִּי אִם יִפֹּלוּ, הָאֶחָד יָקִים אֶת חֲבֵרוֹ…”. אך לא תמיד אנו זוכרים, שבשביל לזכות לחבר טוב, צריך להשקיע.
לחברות קרובה ואמתית יש ערך עיקרי וחשוב. היכולת לשתף אדם קרוב ברגשותייך, לשוחח על מה שעובר עלינו, ההקשבה, התמיכה וגם העצה הטובה, יש בהם בכדי ליצור הטבה פנימית בנפש. חברות טובה מאפשרת מרחב נפשי. השיתוף והשיחה עם מישהו שמבין, שמקשיב, שכיף ונעים עימו, יש בו בכדי למלא ולהעניק כוחות.
לאחרונה התפרסם מחקר המתאר בהרחבה את ההשפעות הפיזיולוגיות והנפשיות הנוצרות בעקבות קשר חברתי חיובי. מהתוצאות עלה כי שיחה עם חבר קרוב מעלה את רמת הסרוטונין במוח, המסייע בחיזוק ההרגשה החיובית ובהתמודדות עם לחצים. נוסף לכך מתברר כי לזמן איכות עם חבר טוב (שיכול להיות שכן, גיס, אח, אחות, או בן/בת זוג) ישנה חשיבות ומשמעות רבה לבריאות הפיזית והנפשית, ממש כמו פעילות גופנית. אחת התוצאות המדהימות במיוחד הינה העובדה שאנשים המקדישים זמן קבוע למפגש עם חברים, זוכים לאיכות חיים גבוהה יותר.
נוסף לכך, חז”ל תיארו כבר לפני שנים ארוכות את החשיבות הגדולה שיש לחברות טובה ואמתית. הרמב”ם כתב בפרושו על מסכת אבות: “חבר הביטחון, הרי הוא שיהיה לאדם חבר שתבטח נפשו בו, לא ישמר ממנו לא במעשה ולא בדיבור, ויגלה לו כל ענייניו, הנאה מהם והמגונה, מבלי חשש ממנו שישיגהו בכל זה חסרון, לא אצלו ולא אצל זולתו. כי אם יגיע לנפש בטחון באיש עד לזה השיעור – תמצא רוב נחת בשיחתו ובחברותו…”.
חברות מסוג זה, שבה אפשר לשתף גם דברים החיובים וגם בקשיים העוברים עלינו, חברות שיש בה ביטחון והערכה הדדית, היא בוודאי מעניקה כוחות לנפש. כל אחד וודאי יכול להיזכר באיזו שיחה טובה עם חבר/ה, או במפגש משמעותי שלאחריו הרגשנו נחת פנימית, תחושה הקלה ושחרור.
מעבר לכך, ערך עיקרי נוסף קיים בחברות טובה, והוא היכולות ללמוד האחד מהשני.
חברות שכזו הינה עוד כלי למנף ולסייע לנו לגדול. חבר או חברה טובה יכולים לשקף לנו את המקומות בהם אנו טועים, בהם אנו בעצמנו צריכים להשתפר, לשים לב, להיות רגישים יותר, או כל דבר אחר. כלומר, ככל שיש יותר ביטחון, אמון ואהבה בקשר, כך אנו מגדילים את היכולות ללמוד זה מזה, מבלי להיפגע, או מבלי לחוש צורך להתגונן.
*****
חברות אמתית כמו כל שפע אחר בחיים- הינה מתנה. חברות קרובה היא מתנה שכדאי להתפלל עליה. כולנו יודעים שלא תמיד קל לזכות בחבר טוב, וכשמוצאים, זו ברכה גדולה. עם זאת, חשוב לזכור שחברות טובה דורשת השקעה. זמן, תשומת לב. מחשבה. אכפתיות. ועוד.
בהקשר זה אני תמיד נזכרת בשיחה המדהימה שהייתה לי לפני שנים רבות עם הרב שמחה הכהן קוק מרחובות. במהלך שנות התיכון עברתי מספר בתי ספר שונים. כשהגעתי לביה”ס השלישי החלטתי, שכאן אני נשארת, ואין יותר שינויים. אך בכל זאת רציתי לקבל ברכה. הורי סידרו לי פגישה עם הרב קוק, רבה של רחובות. הרב ברך אותי, אך יותר מכך, נתן לי עצה חשובה: “כשאת מגיעה לכיתה החדשה, נסי להתבונן במשך כמה ימים על בנות הכיתה. רק להתבונן. מתוך ההסתכלות הזו את תרגישי מי מוצאת חן בעינייך, אל מי את מתחברת, ובה תתחילי להשקיע. תנסי להתקרב אליה, ליצור שיחות ולהתיידד….”. עצה טובה זו, יכולה לסייע לכל אלו שעוברים דירה, שמתחילים מקום חדש ושרוצים להעצים את חייהם על ידי קשרים חברתיים חמים ואוהבים.
תתבוננו סביב, תחושו אל מי אתם מתחברים, ותתחילו להשקיע. חברות טובה, כמו כל קשר נפשי ובטוח, דורשת זמן של בניה. מתוך כך חשוב להמשיך להשתדל ולהשקיע, אך בנחת ובלי ללחוץ, פשוט לתת לתהליך לקרות.
ולסיכום, כדאי להזכיר לעצמנו, שבכל פעם שאנו משוחחים עם חבר קרוב, זוהי זכות של ממש, ובפעולה זו אנו משפיעים ומחזקים בריאותנו לטובה.
ולכך, חשוב להוסיף עוד דבר קטן… בין בני זוג (שהם עצמם יכולים להיות חברים הכי טובים!) כדאי לפרגן זה לזו מדי פעם, ולתת את הזמן והמרחב להיפגש ולשוחח עם חברים טובים.
בהצלחה חברים!
***מוקדש באהבה לחברות הטובות לאורך הדרך. אתן יודעות מי אתן…
תגובות
מאמרים קשורים
About אודליה מימון
תגובות
תגובות
15 באפריל 2013 at 23:40
בס’ד
אכן נושא מרענן, להעיף בו מבט חדש מהנקודות שאת הצעת,
מסכימה עם זה שחברה טובה מוסיפה , מקלה כאשר היא משדרת
אמפטיה וחום, זה נותן המון, נכון הוא שטוב שבעל ישמש למטרה זו, אך לא תמיד זה קורה, יש בעלים שבנויים לזה ויש שלא, לא נורא בשביל זה יש חברות ואין כמו חברה טובה , אבל כמו שאמרת , צריך להשקיע, לתת מעצמך, להיות בשביל החברה שלך כשהיא זקוקה לך, גם אם לעתים לא ממש נוח לי, אבל זה מה שאמרו חז’ל:”,,,, וקנה לך חבר”. ע’י השקעה,
תודה לך המשיכי להעלות נושאים לא שגרתיים
רחל
22 בספטמבר 2014 at 15:45
תודה רחל על תגובתך! ברכה בכל.
9 באפריל 2013 at 21:53
אני חייבת להראות לבעלי.. חברה טובה נותנת הרבה, אבל חברות טובה על הבעל נותנת עוד יותר! תודה!
14 באפריל 2013 at 12:39
אני מסכימה מאד עם כל הנאמר. אני לא צריכה את המחקרים כדי להבין לבד את ההרגשה הנפלאה שממלאת אותי לאחר שיחה טובה עם חברה. היינו קוראות לזה “שחנ”ש” וזה היה התחביב הכי גדול שלי.. לשחנ”ש.. (שחנ”ש = שיחת נפש).
היום כשאני כבר נשואה ועוברים לעיר אחרת הכל הופך להיות קצת יותר מסובך. החברות הרווקות שרק איתן אני מרגישה פתוח לדבר על הכל ושאנחנו מכירות טוב- כבר לא פרטנריות אידיאליות לשיחות מעין אלו ולא בטוח שיירצו לשמוע מה שיש לי לומר. (היום ה”צרות” שלי שונות בתכלית משלהן. קשה למצוא אוזן קשבת והבנה…) לעומתן הבנות הנשואות שהכרתי שנהיו לי חברות הן לא חברות ילדות וזה לא יעזור. בנוסף מיד כשאנחנו עוברים לעיר אחרת החברות דיי נגמרת… התהליך הזה דיי מייאש. אשמח לקבל עצה בעניין.